Norges høyeste arbeidsplass

Alle haldensere har nok fått med seg hvordan Nexans-tårnet strakk seg mot himmelen på bare noen måneder. Tårnet kan nå skryte av tittelen «Norges høyeste bygning» og «Norges første skyskraper». Her har Roy Valle (38) hatt sin arbeidsplass de siste ni månedene. Han er nemlig kranfører og har løftet på plass det meste av materialer som har blitt brukt under bygging av tårnet.

 

Han har Norges høyeste arbeidsplass

I knappe ni måneder har byggingen av det som er Norges høyeste bygning pågått på Nexans for fullt. Nå fjernes kranen som har vært arbeidsplass for Roy Valle de siste i månedene.

Dette er utsikten Roy har på en vanlig dag på jobben. Bildet tok han mens han var på jobb ved Nexans-tårnet. Da vi spør hva som er det beste ved jobben svarer han kontant: 

Utsikten!

Man får se soloppgang, solnedgang, alt slags vær og naturen. For en som meg er det veldig flott.

Roy Valle

Roy har pendlet til Halden de siste ni månedene under byggingen av den gigantiske konstruksjonen. Arbeidsplassen hans er ikke mindre enn 170 meter over bakken. 15 meter over tårnet. Roy tok oss med opp i tårnet og forklarte hvordan en typisk arbeidsdag er.

Han jobber turnus med sju dager på, sju dager av. Når han er på går han på et 12-timers skift, og deler med det arbeidsplass med en annen kranfører.

Hvordan blir man kranfører?

– Man kan ikke ha høydeskrekk, ler Roy, i det vi er på vei opp i Norges høyeste bygning.

Man skulle kanskje tro at for å bli kranfører som bygger broer, blokker, motorveier, sykehus, og nå Norges høyeste bygning, kreves det en lang utdannelse. 

Men det er på ingen måte tilfelle. 

Roy tok et kurs i 2005 som varte i tre uker før han ble fulgt opp av en fadder. Etter de tre ukene ble han tatt med opp i en kran og da fadderen følte han var klar for det, så fikk han utføre oppdrag alene.

Roy er opprinnelig fra Treungen i Telemark. Det er tydelig at Roy er begeistret for yrket sitt. Til tross for kort utdannelse, tjener han godt, samtidig som han gjør noen han trives godt med.

«Jeg får være med å bygge Norge. Hva kan bli bedre enn det? Nexans-tårnet kommer antakelig til å stå der i flere hundre år. Det har jeg vært med å oppføre.»

Sier Roy Valle, med en dårlig skjult stolthet i stemmen sin.

Så får han spørsmålet som han har fått så mange ganger før. Hva gjør en kranfører når han må på toalettet?  «Da må jeg ned, ellers gjør jeg det i pausen. Men man tar sine forholdsregler. Jeg hiver ikke ned på en kanne kaffe rett før jeg skal opp i krana. Så har jeg en flaske opp i krana hvis det virkelig skulle knipe»

 

Han forklarer at den lille boksen han jobber i ikke er så stor, men den er god og varm

Det er ikke ensomt?

– Nei, jeg har mye radiokontakt med de på bakken, så det går fint, sier han med smil.

Vanligvis jobber Roy oppe i krana fra klokka 07.00 til 11.00, før han går ned for å ta seg en lunsj. Deretter er det opp igjen klokka 12.00, før vaktskifte rundt klokka 19:00.

– Men det avhenger veldig av hvilket arbeid man utfører og hvor.

Han legger ikke skjul på at det var hektisk da tårnet skjøt fart mot himmelen. 2,5 meter i døgnet.

– Det kom én betongbil i timen. Da var det veldig mye å gjøre.

Roy Valle har de siste månedene hatt en sentral rolle i bygging av det nye Nexans-tårnet. Foto: Petrit Prenaj

Under friuka pendler han hjem til datteren Ida på ti år. Han skryter av arbeidsgiveren som legger til rette for at hans hektiske hverdag skal gå opp.

Han påstår at han aldri har angret på yrkesvalget, bortsett fra første gang han var oppe i en kran, 20 år gammel.

– Hva er det du har begitt deg ut på nå da, så jeg til meg selv da jeg så hvor høyt det var.

Men det gikk fort over. Nå stortrives han.

Sikkerhetsforsiktene i et slik yrke er så omfattende at de trygt kan betegnes som langtlesning. Når vinden kommer opp i 13 m/s, skal man vurdere hva man skal løfte. Ved 20 m/s skal man stoppe helt opp. Hvis man ser at lyn nærmer seg, skal man fortest mulig ned fra krana.

 

«Hvis man ikke rekker, skal jeg sette meg opp med beina i setet og ikke ta på noen instrumenter, og rett og slett vente til det går over»

Kranfører Roy Valle

Kranen han opererer ved Nexans kan løfte rundt 20 tonn, avhengig av hvor langt ute på armen lasten henger. Ytterst kan den ta rundt ni tonn.

«Når det er tung last merker man hvordan krana lener seg framover. Det er slik den er konstruert.»

Forklarer Roy, som om det skulle være den største selvfølge at kranen vrir seg mange meter mot bakken, nesten 200 meter oppe i lufta.

Han har jobbet på mange prestisjeprosjekter rundt omkring i Norge.

Trysfjordbrua på E39 på Sørlandet, A-hus, Barcode og Operaen i Oslo, er bare noen av dem. Men ifølge Roy er det ingenting som slår hans nåværende oppdrag.

– Det å få være med på å bygge Norges høyeste bygning topper alt jeg har vært med på. Det er der virkelig prestisje, sier han begeistret.

– Har du fått sett noe av Halden?

– Det har ikke vært så mye tid til overs, men jeg har fått vært på noen sykkelturer og har selvfølgelig vært på festningen.

– Men jeg har jo hatt en fantastisk utsikt over Halden i flere måneder, så egentlig har jeg jo fått sett veldig mye, avslutter mannen, som de siste månedene har hatt Norges høyeste arbeidsplass.

 

«Få, om noen har bedre utsikt på jobben enn kranfører «
Roy Valle. Foto: Privat