Bli Kranfører

Tenker du på å bli kranfører?


Vi søker for det meste etter erfarne kranførere, men som Norges største aktør innen utleie av kranførere så føler vi oss også forpliktet til å være med på å sørge for rekruttering av nye kranførere.

Siden vi har veldig mange oppdrag av forskjellig vanskelighetsgrad er det absolutt en mulighet til å få tatt praksistid hos oss. Gjør man det bra da, er det store muligheter for fast jobb. Når det gjelder hvilke kvalifikasjoner og hvem yrket passer for ligger det mye nyttig informasjon på www.utdanning.no

Du kan klikke HER for å lese mer.

Vi søker for det meste etter erfarne kranførere.  Men som Norges største løfte-entreprenør med kranførere og bakkemannskap som fagområde, føler vi oss også forpliktet til å være med på å sørge for rekruttering av nye kranførere.

Produkter, varer og utstyr som ikke kan løftes manuelt blir løftet av kraner. En kranfører arbeider med krankjøring, løfteoperasjoner, dekksarbeid og vedlikehold av kranene.

Under følger for øvrig ett intervju www.utdanning.no har gjort med en av våre mest erfarne sjåfører.

– Når jeg sitter i kranen og skuer utover Bjørvika og Operahuset så blir jeg stolt. Kranen og jeg har vært med på å reise mange landemerker, sier kranfører Jan Espen Krana Nilsen.

Navn: Jan Espen Krana Nilsen

Alder: 38 år

Yrke: Kranfører

Arbeidsplass: Hammerstad maskin, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var litt tilfeldig. I stedet for å sitte på brakken i fritiden tok jeg lastebilkrankurs i militæret. Etterpå reiste jeg hjem til Vesterålen og fikk jobb i et “losselag” der jeg også drev med krankjøring. Det ble mindre fisk og nedgangen førte til at jeg reiste sørover og tok flere kransertifikater, deriblant tårnkran. Siden det har jeg sittet høyt til værs og skuet utover Oslo og Østlandet.

Hvilke arbeidsoppgaver består en kranførers hverdag av?

– I løpet av en dag løfter jeg alt fra halvferdige moduler til montering av vinduer og fasader. Nesten alle aktørene på byggeplassen trenger kranen til å løfte ting og til tider er det lang kø. Da gjelder det å beholde roen, for vi har et stort sikkerhetsansvar ovenfor de som er under oss. Jeg som kranfører må ta raske, selvstendige avgjørelser og de må være korrekte. Arbeidsdagen min varierer avhengig av hvor i byggeprosessen vi er. Jeg sitter alene 95 meter over bakken hele dagen. Når det er lite å gjøre nyter jeg utsikten og hører på radio.

Hvilke utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli kranfører?

Du kan ta Vg1 Teknikk og industriell produksjon eller elektrofag, fortsette med Vg2 Produksjon og industriteknikk og avslutte med toårig opplæring i bedrift for å få fagbrev. En annen mulighet er å ta sertifikater. Jeg fikk mitt tårnsertifikat etter et syv ukers kurs gjennom NAV.

De som tenker på å bli kranførere bør vite at det er spesielt å sitte høyt og alene hele dagen. Et godt dybdesyn, lite anlegg for høydeskrekk, og det å ha det bra i eget selskap er vesentlig for å trives. Yrkesstolthet er også en viktig egenskap: som kranfører har jeg et stort sikkerhetsansvar og jeg må være nøyaktig og våken til enhver tid. Jeg mener det også er viktig å kjenne til byggebransjen, det gjør jobben enklere.

Hva er det beste med yrket ditt?

– Jeg sitter inne i varmen og ser at et hull i bakken blir et byggverk. Som barn elsket jeg å leke med Lego. Konstruksjoner gir litt den samme følelsen. Jeg er alene i kranen, men må samarbeide med de på bakkenivå og bygge kloss på kloss. Det gir en god teamfølelse, og passer meg godt. Faktisk så godt at jeg har tatt Krana som mellomnavn og fått det godkjent i Folkeregistret.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

– Det er jo ikke særlig gøy når det er sterke kastevinder over 15m/s, men kranen kan kjøres trygt opp til 22m/s – avhengig av hvilke løfteoperasjoner jeg holder på med. Tett tåke eller lyn og torden er heller ikke på favorittlisten, jeg er jo litt utsatt oppe i høyden. Om sommeren kan kranhytten føles som et drivhus. Vinterkulden derimot, holdes enkelt ute med varmevifter.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor kranfører yrket?

– Det finnes mange typer sertifikater og spesialiseringer. Selv har jeg jobbet på alt fra demninger, bygg, jernbane, fiskemottak til skipsverft. Det er også mulig å jobbe på lager, lastebilkran og kaianlegg. Offshore er en annen mulighet, men det krever spesialsertifikater.

Hva kan man forvente i lønn som kranfører?

– Lønnen for en nyutdannet kranfører er cirka 500 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb som kranfører?

– Jeg mener sjansene er relativt gode, men det avhenger selvsagt av konjunkturene. Akkurat nå bygges det overalt og det er ikke vanskelig å finne jobb. Gode referanser er viktige, men alle har vært ferske en gang. Erfaringen kommer etter hvert, og dermed øker sjansene for de gode jobbene. Det er bare å stå på!